2021-09-13 14:28:55• hírek • Bede Emőke

Több mint nyolcszáz diákkal kezdte meg az új tanévet a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum

Hétfő délelőtt a szatmári székesegyházban tartotta Veni Sancte szentmiséjét a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, mely a 2021-2022-es tanévet több mint 800 diákkal indította.

A szentmise első felében Pakot Géza, a tanintézmény spirituálisa üdvözölte a nyári vakációról visszatérő diákságot. „Olyan szép látvány ez, amikor együtt ünnepelhetünk és hálát adhatunk a Jóistennek, hogy egy újabb tanévet kezdhetünk. Egy újabb tanévet, amely értelemmel, értékekkel visz előre. […] A Jóisten ebben a tanévben arra hív meg minket, hogy tegyük azt, ami jó, tegyük azt, ami hasznos, tegyük azt, ami szükséges, és nektek, kicsiknek megvan a lehetőségetek, hogy megtanuljátok a betűket és a számokat, megtanuljátok leírni a Jézus nevét, és megtanultok Róla tanúságot tenni is” – mondta el a spirituális, majd imádságában Isten áldását kérte az új tanévre, illetve az iskola közösségére.



Csapó-Ilyés Panna szavalata után Ádámkó István, a Hám János Líceum igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. „Ha az elmúlt időszakra visszatekintünk, azt gondolom, megállapíthatjuk, hogy nagyon sok kihívással kellett szembenéznünk mindannyiunknak. Most, amikor Isten áldását kérjük az új tanévünkre, imádkozzunk elsősorban azért, hogy az oktató-nevelő folyamat közösségi verzióban, az iskola falai között valósuljon meg” – kezdte beszédét az intézményvezető, majd ezt követően a Budapesten megszervezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra és a vasárnapi, Ferenc pápa által pontifikált szentmisére reflektált, melyen a szatmári iskola küldöttsége is részt vehetett a Rákóczi Szövetség jóvoltából.


Mint elmondta, az esemény kapcsán joggal merül fel a kérdés, hogy milyen jellemzői vannak annak az iskolának, mely az eucharisztiából, azaz az Úr Jézus tanításából táplálkozik. „Azt gondolom, az ilyen iskola a közösség iskolája, amely fontosnak tartja az emberi kapcsolatokat, amelyben lényeges a személyiség fejlesztése, szabad formálódása, és amelyben kiművelhetőek a diákok belső értékei. […] Az eucharisztia iskolája az „érted” és az „értetek” iskolája, nyitott iskola, melyben szabad és lehet tévedni, a hiba pedig nem tragédia, hanem a tanulás lehetősége. Ha ebben a kontextusban tekintünk vissza és értékeljük a nyolcadik osztályos diákok abszolváló vizsgáját, illetve végzőseink eredményeit, talán elégedettek lehetünk, ugyanakkor minden értékelés önmagában hordozza tévedéseink, hibáink felismerését és kiküszöbölését is. Kedves diákok, kedves szülők, kedves kollégák! Arra hívlak meg benneteket, hogy közösen valósítsuk meg az eucharisztia iskoláját, a kommunió iskoláját, Jézussal közösségben. A mi feladatunk, küldetésünk az, hogy az eucharisztia iskoláját intenzíven megéljük és megvalósítsuk, nem csak ebben a tanévben, hanem folyamatosan, amíg diákok, tanárok, szülők vagyunk” – hangsúlyozta Ádámkó.



Ebben a tanévben a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diáklétszáma 823 fős. Összesen 167 óvodás és 656 diák kezdi meg ezen intézmény falai között a 2021-2022-es iskolai évet. A tantestület 73 főből áll, kik közül 42-en címzetes tanári állással rendelkeznek, a teljes munkaközösség pedig 103 főt számlál. A nyári szünet alkalmával az iskolában felújítási munkálatokat végeztek és didaktikai segédeszközöket vásároltak annak érdekében, hogy az oktató folyamat megfelelő körülmények között valósuljon meg – derült ki az intézményvezető összesítéséből, aki ezek kapcsán megköszönte a római katolikus püspökség, a helyi önkormányzat és a tanfelügyelőség támogatását is.


Ádámkó István után Pataki Csaba megyei tanácselnök, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke vette át a szót, aki első körben az anyanyelvi oktatás fontosságát hangsúlyozta, ezt követően pedig méltatta az Hám János Líceum által elért eredményeket. Pataki után Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő is köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd a diákoknak és pedagógusoknak egyaránt azt kívánta, hogy az új tanév jelentette kihívásokkal szemben sikeresen helyt tudjanak állni.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: